Thursday, September 10, 2009

IKAN STIM & PENGAT TEPUNG

Inilah juadah kami hujung minggu yang lau.   Ikan stim, sambal belacan mangga, sayur petola masak air + sohoon + telur (favourite suami dan anakku) dan juga pengat tepung.   Pernah tak dengar nama pengat tepung.  Mungkin anda yang modern2 ni tak tau pengat ini.  Tapi bagi kami orang kampung dan orang susah pada zaman dulu.  Tepung pun boleh dipelbagaikan sebagai juada berbuka puasa untuk dijadikan pengat.
PENGAT TEPUNG:
Bahan:
tepung gandum (campur dengan air - buat macam cokodok)
santan
daun pandan
gula melaka
air
biji sagu
garam
Cara:
1.   Didihkan air kemudian tepung yang telah dibancuh tadi di buat bulat2 kecil dan dimasukkan ke dalam air mendidih tadi. 
2.   Bila dah timbul angkat
3.  Dalam periuk, satukan santan pekat + /3 cawan air, gula melaka dan daun pandan dan didihkan atas api.
4.   Kemudian masukkan tepung yang telah direbus tadi + biji sagu.
5.  Biarkan seketika dan siap utnuk dimakan.

No comments: