

Begedil daging. Rasanya aku pernah meletakkan resepinya sebelum ini. Tapi tapi tak apalah, aku letakkannya lagi. Ini adalah yang kebiasannya aku buat, aku hentam saja tapi bagi kami ianya memang kena dengan tekak suamiku, tu yang aku selalu membuatnya.
Bahan:
3 biji kentang (hiris tipis & goreng)
1 cawan daging cincang
1 bj bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 sudu teh jintan manis*
1 sudu teh jintan putih*
1 sudu teh ketumbar*
1 biji cili merah*
daun sup/bawang
bawang goreng (optional)
1 biji telur
garam
* kesemua bahah disatukan dan ditumbuk halur/diblender kering
Cara:
1. Kentang ditumbuk hingga lumat
2. Gaulkan daging cincang tadi bersama bahan2 yang ditumbuk halus @ daun sup/bawang &
bawang goreng.
3. Setelah kesemua bahan sebati, ambil sedikit, bulat2kan dan leperkan sedikit.
4. Dicelup telur kemudian digoreng.
5. Sedap dimakan bersama soto/sup

Kalau nak ikutkan tekak suamku dan anakku memang aku pun tak boleh nak makan, dia orang ni kalau tak betul2 pedas memang tak boleh nak makan. Tapi kalau kat rumah orang pandi pulak kata okk... semuanya okk ..tetap licin makan di rumah orang lain...hehehe walau pada mereka semuanya rasanya kuranggggg.. hehehehe...
No comments:
Post a Comment