Sunday, August 23, 2009

1ST RAMADHAN

Hari pertama puasa. Hari bercuti pulak tu... emm rancaklah aku di dapur.

Juadahnya.. sootng sumbat pulut.


Lauk sampingan yang lain, ikan goreng, jantung pisang di rebus dan sebahagian lagi dibuat kerabu dan yang paling special... tongkeng ayam goreng rempah. Favourite suamiku. Kadang2 berebut2 kami memakannya. Masa baru2 kawin dulu tak tau nak makan, bila aku dah tau cara aku memasaknya.. emm dia yang hantunya..

TONGKENG AYAM GORENG

Bahan:
1 paket tongkeng ayam
1 in kunyit hidup*
1 in halia*
1 sudu teh jintan manis*
1 sudu teh jintan putih*
1 sudu teh ketumbar*
5 ulas bawang putih*
1 sudu teh rempah kari
* bahan2 ditumbuk lumat

Cara:
1. Campurkesemua bahan2 di atas. Perap dalam setengah jam dan goreng garing.


Meehon goreng. Hantar sedikit untuk mak dan pak mertua juga.

No comments: