Tuesday, February 5, 2008

Lunch Kami





















Untuk lunch + dinner ni dia...asam pedas ikan kembung (ikan favourite suamiku), sayur kobis goreng..ada sikit lebihan kacnag buncis...jangan membazir, campurkan ajeee...kerabu udang, ikan kembung goreng dan rendang ayam...




Resepi saya semuanya mudah-mudah saja...semuanya main lebur sahaja...siapa-siapa yang nak ikut cara ni no problem. Tapi kalau nk yg bersistem, sila cari cara memasak dari sahabat2 kita yang lain..hehehehe.




Rendang ayam:
Bahan-Bahan:
1. 1/2 ekor ayam
2. 3 btg serai
3. 1/2 in lengkuas
4. 1 in halia
5. 5 ulas bawang putih
6. Cili kering - ikut suka
7. Cili Api - ikut suka
8. 1 in Kunyit
8. Gula nisan/merah/putih
9. santan
10. Garam & perasa
11. Kerisik
12. Daun limat purut dan kunyit

Cara :
1. Semua bahan 2, 3, 4, 5, 6, 7 dikisar halus.
2. Tak payah tumis, lebur jer dlam kuali. Masa yang sama masukkan sekali ayam/daging dan santan kita.
3. masak sampai agak kering kemudian masukkan gula, garan dan perasa.
4. Akhir sekali masukka kerisik, daun limat puirut dan daun kunyit.
Dah selesai dan boleh ngapp
KERABU UDANG
1. 1/2 kilo udang
2. 1 bj tomato - potong dadu
3. 2 btg serai - racik halus
4. 2 - 3 helai daun limau purut - racik halus
5. bawang kecil, cili api - ikut suka - hiris halus
6. limau kasturi - ikut suka byk mananak
7. Gula, garam, perasa
Cara:
1. Semua bahan2 tadi letak dlm kuali dan layurkan atas api sekejap sampai udang masak.
2. Dh siap dan boleh dimakan.




















No comments: